Blog

Welke soorten van de pil (anticonceptiepil) zijn er?

0

Je hebt besloten om de pil te gaan gebruiken. Of dat nu is omdat je seksueel actief bent en niet zwanger wilt geraken of dat je bijvoorbeeld last hebt van acne, diagnosis dat maakt eigenlijk niet uit. Voordat je aan de pil begint, diagnosis heb je een gesprek met je arts. Logisch ook, treatment want om een anticonceptiepil af te kunnen halen bij de apotheek heb je een recept nodig. Hoewel je arts je er alle details over kunt vertellen, is het toch verstandig om van tevoren eens onderzoek te doen naar de anticonceptiepil. Welke soorten anticonceptiepil zijn er, waarom zijn er verschillende soorten en wat is het verschil in werking? Ook wat betreft de bijwerkingen van de anticonceptiepil kan er verschil zijn. In dit artikel zetten wij de meest voorkomende soorten anticonceptiepillen op een rijtje.

De combinatiepil

Als je al een beetje onderzoek hebt gedaan, dan zul je waarschijnlijk gemerkt hebben dat er een hoop verschillende anticonceptiepillen op de markt zijn. Er zijn natuurlijk talloze verschillende merken, maar die merken zijn weer onder te verdelen in soorten. De meest voorkomende soort is de combinatiepil. Deze pil heet zo, omdat de werking wordt bepaald door twee bestanddelen: Een oestrogene component en een progestagene component.

Dit zijn synthetische varianten op hormonen die van nature al in je lichaam voorkomen. Bij de veel gebruikte pil Yasmin zijn dit bijvoorbeeld drospirenone and ethinylestradiol. Doordat je deze stoffen binnenkrijgt door de pil, denkt je lichaam al zwanger te zijn. Het heeft daarna natuurlijk geen belang meer bij verdere bevruchting. De eisprong wordt voorkomen, de baarmoederwand wordt minder geschikt gemaakt voor innesteling van een eicel en ook het cervixslijm wordt dikker, waardoor spermacellen de baarmoeder minder snel kunnen bereiken.

Bij het gebruik van de combinatiepillen zoals Yasmin, Diane35, Microgynon of Mercilon kunnen bijwerkingen onstaan. Er zijn ernstige bijwerkingen zoals een verhoogd risico op tromboseklachten, die gelukkig maar weinig voorkomen. Maar ook minder ernstige complicaties zoals onregelmatig bloedverlies, hoofdpijn of gevoelige borsten komen bij veel vrouwen voor. Gelukkig gaan deze meestal na de eerste maand over. In sommige gevallen blijkt echter dat een vrouw niet goed reageert op het oestrogene component in de combinatiepil. Gelukkig voor hen zijn er ook pillen beschikbaar die geen oestrogeen bevatten.

De Minipil

De soort anticonceptiepil die vrij is van oestrogeen, wordt een minipil genoemd. Deze bevat enkel progestageen, waardoor er minder kans is op bijwerkingen. Helaas hebben minipillen ook een nadeel. Zo zijn ze iets minder betrouwbaar gebleken dan combinatiepillen en moet je ze doorlopend nemen. Er is dus geen sprake van een stopweek, zoals bij combinatiepillen. Ook zullen je bloedingen niet zo goed te voorspellen zijn als met een traditionele combinatiepil.

De werking van een minipil zoals Cerazette is ongeveer hetzelfde als die van een combinatiepil. Vrouwen die overgevoelig zijn voor oestrogeen doen er echter beter aan om te kiezen voor een oestrogeenvrije pil zoals Cerazette.

Meerfase pil

Om het overzichtelijk te maken, ben je er helaas niet met het onderscheid tussen de combinatiepil en de minipil. Zo zijn er namelijk ook meerfasige pillen te verkrijgen, die de hormoonsamenstelling aanpassen al naar gelang menstruatiecyclus. Zo zullen de eerste pillen op de strip een andere samenstellingen hebben dan de pillen die je inneemt midden in je cyclus. Vaak worden er zelfs pillen aan de strip toegevoegd zonder hormonen, die je inneemt in je stopweek. Zo kun je dus nooit vergeten aan een nieuwe strip te beginnen. Is de eerste strip op, dan begin je gewoon aan je tweede. De verschillende pillen worden op volgorde in de strip verpakt en voorzien van een aparte kleur, zodat je je niet kunt vergissen. Overigens is het met zowel de minipil als met een meerfasepil zo dat je in de eerste maand van gebruik nog niet volledig beschermd bent. Wacht dus nog even met seks zonder condoom.

Voorbeelden van meerfase pillen zijn: Qlaira en Trinordiol (zelfde als Trigynon).

Naar de dokter

Nu je wat meer weet over de verschillende typen pillen, is het zaak om een afspraak te maken met je arts. Waarschijnlijk krijg je in eerste instantie een ‘normale’ combinatiepil voorgeschreven, die meestal geen problemen veroorzaakt. Mocht je toch ernstige bijwerkingen ervaren die niet overgaan met de tijd, wees dan niet bang om weer met je arts af te spreken. Samen met hem of haar is er altijd wel een pil te vinden die geschikt is voor jouw lichaam.

Leave a Reply