Blog

Vijf lichte pillen op een rij: Waarom een lichte pil?

0

Het gebruik van de anticonceptiepil blijft toenemen. Veel vrouwen ondervinden echter hinder van de anticonceptiepil. De meeste bijwerkingen worden veroorzaakt door het oestrogene hormoon dat in de pil wordt verwerkt. Meisjes en vrouwen die veel last hebben van bijwerkingen zoals hoofdpijn, sick misselijkheid of gevoelige borsten worden vaak een lichte anticonceptiepil voorgeschreven. Deze hebben in plaats van de gebruikelijke 30 microgram oestrogeen maar 20 microgram. Ze worden daarmee ook wel sub30-pillen genoemd. Er zijn ook zogenaamde minipillen op de markt, prostate die helemaal geen oestrogeen bevatten. Wij hebben een aantal van deze lichte pillen voor je op een rijtje gezet.

YAZ 24+4

Naast de geringere hoeveelheid oestrogeen, wijkt YAZ 24+4 nog op een andere manier af van reguliere anticonceptiepillen. Waar je bij de meeste anticonceptiepillen een stopweek hebt waarin je een bloeding krijgt, duurt de stopperiode bij deze lichte pil maar vier dagen. Op een strip zitten 24 ‘echte’ pillen en vier pillen waar geen werkzame stof in zit. Je slikt dus gewoon door en is je strip op, dan begin je direct met een nieuwe strip.

Mercilon

Mercilon is één van de populairste anticonceptiepillen die minder dan 30 microgram aan werkzame stof bevatten. Ook Mercilon slik je 21 dagen achter elkaar, waarna er 7 pilvrije dagen volgen. Mercilon wordt vooral voorgeschreven aan vrouwen die een hevige en soms pijnlijke menstruatie hebben. Door het slikken van Mercilon ben je niet alleen beschermd tegen zwangerschap, maar wordt de hevigheid van de menstruatie ook nog eens verminderd.

De Minipil: Cerazette

Sommige vrouwen reageren erg vervelend op het oestrogeen dat in de meeste anticonceptiepillen wordt verwerkt. Ze krijgen daardoor veel last van de bijwerkingen van de anticonceptiepil. Meestal gaat dit na ongeveer een maand over, maar bij sommige vrouwen blijven deze bijwerkingen aanwezig. In overleg met een arts kan er dan gekozen worden voor een minipil zoals Cerazette. Deze pil bevat enkel de progestagene stof desogestrel en is daarom uitstekend geschikt voor vrouwen die overgevoelig zijn voor oestrogeen. Bij het slikken van Cerazette hoort geen stopweek. Ben je klaar met een strip, dan begin je direct met de volgende. Hoewel er nog grondig onderzoek nodig is, geloven de meeste experts dat de minipil iets minder betrouwbaar is dan gewone combinatiepillen.

Lovette

Net als de zwaardere varianten van de anticonceptiepil, is Lovette een combinatiepil. Deze pil bevat 20 microgram van een oestrogene stof en 100 microgram progestagene stof. Je slikt Lovette 21 dagen achter elkaar, waarna er een stopweek ingelast wordt. Daarna begin je met je nieuwe strip.

Microgynon 20

Ook Microgynon 20 kan de hevigheid van je menstruatie verminderen. Naast Microgynon 30 bestaat er ook nog een lichte variant, die minder oestrogeen bevat. Heb je gemerkt dat je veel last hebt van bijwerkingen, dan is het wellicht het overwegen waard om met je arts te overleggen om over te stappen op een lichtere pil zoals Microgynon 20.

Praat met je arts

Heb je last van bijwerkingen en gaan ze niet over? Praat dan in eerste instantie met je huisarts. In overleg kan er dan gekozen worden voor een andere, mogelijk lichtere pil. Blijkt dat je echt overgevoelig bent voor oestrogeen, dan wordt er mogelijk gekozen voor een minipil. Omdat de betrouwbaarheid hiervan echter nog bewezen moet worden, wordt dit geneesmiddel terughoudend voorgeschreven.

Leave a Reply