Blog

Stoppen met de pil, kan dat zomaar?

0

Je hebt besloten om te stoppen met de pil. Omdat je samen met je partner zwanger wilt worden of misschien omdat je niet meer seksueel actief bent en je zat bent van de bijwerkingen. Het is bij de anticonceptiepil nog belangrijker dan bij veel andere medicijnen dat je op een verstandige manier stopt.

Wanneer stoppen met de pil

Het beste is dat je stopt met het gebruiken van de pil aan het einde van de strip. In de stopweek, discount de week waarin je menstrueert, ben je gewoon nog beschermd. Pas vanaf het moment dat e eigenlijk aan een nieuwe strip zou beginnen is de bescherming uitgewerkt. Vanaf dat moment zou je dus weer zwanger kunnen worden.

Stoppen met de pil om zwanger te worden

Hoewel het dus niet lang duurt voordat je in theorie weer zwanger kunt raken nadat je gestopt met de pil, geven de meeste artsen om te wachten tot je je eerste ‘natuurlijke’ menstruatie hebt gehad. Dat is dus eigenlijk de tweede menstruatie vanaf het moment dat je bent gestopt. De natuurlijke menstruatie komt bij de meeste vrouwen na zo’n zes tot tien weken weer volledig op gang, maar het kan ook langer duren.

Door te wachten tot je eerste natuurlijke menstruatie, heb je een beter overzicht van je cyclus en kun je dus bepalen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, mocht je zwanger raken.

Gevolgen van stoppen met de pil

Zodra je stopt met het slikken van de pil, kan het zijn dat het langer duurt dan normaal voordat je normale cyclus weer op gang komt. Dat is op zich niet vreemd, omdat de anticonceptiepil maandenlang, zo niet jarenlang je hormoonspiegel heeft beïnvloed. Het kan je lichaam daarom een paar maanden kosten voordat het zich weer helemaal heeft aangepast. Mocht je na zes maanden nog geen menstruatie hebben gehad, bezoek dan een dokter.

In principe kan je op elk moment in je cyclus stoppen met het gebruiken van de pil, zonder dat er kwalijke neveneffecten ontstaan. Ook als je normale menstruatiecyclus niet direct weer start hoef je je geen zorgen te maken. Het is wellicht verstandig om met je arts te praten over de reden dat je wilt stoppen met het slikken van de pil. Hij of zij kan je op dat moment ook adviezen geven die op jouw specifieke situatie zijn toegespitst.

Leave a Reply