Blog

Hoe werkt de pil precies? (anticonceptiepil)

0

Er zijn veel soorten van de anticonceptiepil op de markt en deze vorm van anticonceptie staat bekend als zeer betrouwbaar. Vandaar dat veel vrouwen in Nederland hiervoor kiezen om een ongeplande zwangerschap te voorkomen. Volgens de meest recente cijfers gebruikt in Nederland bijna vier op de tien (38,2%) vrouwen van 16 tot en met 49 jaar de pil.1 Maar hoe werkt de pil nu eigenlijk? Op die vraag krijg je in dit artikel het antwoord.

Werking van de anticonceptiepil

Alle soorten en merken van de pil werken door middel van hormonen. Sommige bevatten één hormoon, de zogenaamde ‘minipil‘, maar de meeste bevatten twee soorten hormonen. Een anticonceptiepil met twee verschillende hormonen heet een ‘combinatiepil‘.

Eigenlijk werkt de pil op vier verschillende manieren:

Onderdrukking van de ovulatie (eisprong)

De ovulatie (eisprong) vindt halverwege de menstruatiecyclus plaats en is een eicel die vrijkomt en ‘rijp’ is voor bevruchting door een spermacel. De hormonen in de pil zorgen er meestal voor dat de ovulatie niet plaatsvindt, waardoor er ook geen eicel is die bevrucht kan worden.

Slijm in baarmoederhals wordt dikker

Alle soorten van de anticonceptiepil zorgen er voor dat het slijm van de baarmoederhals dikker wordt. Hierdoor kunnen spermacellen minder goed de baarmoeder bereiken. Mocht de onderdrukking van de ovulatie dus niet gelukt zijn, en er wel een eicel vrijgekomen zijn, dan maakt het slijm van de baarmoederhals het alsnog moeilijk voor de spermacellen om er in de buurt te komen.

Eileiders werken tegen

De eileiders vervoeren de eicel of de embryo van de eierstokken naar de baarmoeder. De hormonen in de pil zorgen er voor dat de eileiders deze reis tegen gaan werken en tegelijkertijd ook dat de spermacellen een niet bevruchte eicel kunnen bereiken.

Baarmoederwand krijgt een andere samenstelling

Mocht het voorkomen dat de voorgaande drie manieren niet genoeg zijn, dan moet een bevruchte eicel zich nestelen aan de baarmoederwand om verder te groeien. De hormonen in de anticonceptiepil zorgen er voor dat de baarmoederwand een andere samenstelling krijgt, zodat de bevruchte eicel zich moeilijker kan nestelen en meestal wordt afgestoten.

Geen van de bovenstaande manieren werkt met 100% zekerheid, maar juist de combinatie van deze vier methoden zorgt er voor dat de pil in 95% tot 99% van de gevallen wel met zekerheid werkt.

1 Gebruik anticonceptiepil 2005-2008 – Nationale Atlas Volksgezondheid
Thema: Anticonceptiepil – Apotheek.nl

Leave a Reply