Blog

De pil vergeten, wat nu?

0

Het kan de besten gebeuren: Je vergeet iets te doen waarvan je weet dat het eigenlijk wel moet. Zo ook met de anticonceptiepil. Het vervelende van het vergeten van de pil is wel dat het verstrekkende gevolgen kan hebben. Als je niet tijdig en juist handelt, sildenafil kan de bescherming die je geniet door het gebruik van de pil zo zijn afgenomen, and dat je ongewild zwanger raakt. Gelukkig is het niet zo dat wanneer je de pil vergeet, er gelijk niets meer te redden valt. Je wordt niet direct zwanger omdat je de pil een keer niet hebt ingenomen. Maar wat moet je doen als je de anticonceptiepil bent vergeten?

Oeps, vergeten!

Waarschijnlijk heb je een vast tijdstip waarop je de pil inneemt, bijvoorbeeld ’s ochtends. Het kan voorkomen dat je halverwege de middag ineens bedenkt dat je die ochtend het stripje niet hebt aangeraakt. Er is geen reden tot paniek, maar het is wel zaak om alsnog je pil in te nemen. Wanneer het nog geen twaalf uur geleden is dat je de pil had moeten innemen, is er eigenlijk niets aan de hand. Doe het alsnog en houd gewoon je vaste ritme aan.

Slechts één pil vergeten

Ook als het langer geleden is dan twaalf uur, zit je nog redelijk veilig. Ook dan is het zaak om je pil alsnog te slikken en verder de pilstrip af te maken op het normale tijdstip. Dat kan dus betekenen dat je twee pillen binnen korte tijd moet innemen.

Twee of drie pillen vergeten

Ben je meer dan één pil vergeten, dan wordt het oppassen geblazen. Als je in de eerste week van je cyclus zit, neem dan de laatst vergeten pil in en maak de strip af. Gebruik ten minste een week lang een condoom. Heb je seksueel contact gehad en is dat nog niet langer geleden dan 24 uur, dan kun je de Norlevo morning-afterpil kopen bij elke drogist. Is het langer geleden (tot 72 uur), dan kun je een sterke morning-after pil halen bij de apotheek met recept van jouw dokter. Deze sterke morning-afterpil heet EllaOne, en is ook online te bestellen bij online apotheken, maar gezien de levertijd kan het alsnog te laat zijn.

Ben je twee of drie pillen in je tweede week vergeten, dan slik je je laatste vergeten pil en maak je de strip af. In dat geval ben je gewoon nog volledig beschermd.

In de derde week van je cyclus wordt het nog iets ingewikkelder, maar ook dan is er gelukkig nog geen man overboord. Je hebt twee keuzes. Of je stopt direct met je strip en wacht een week voordat je begint met een nieuwe strip (je last dus eigenlijk een stopweek in) of je neemt je laatst vergeten pil in, neemt de rest van de strip op de normale manier in en slaat je stopweek over. Na het afmaken van je strip begin je dus direct weer met een nieuwe strip.

Meer informatie

Wil je een duidelijk overzicht van wat je precies moet doen in welke situatie, bekijk dan dit document opgesteld door Lloyds Apotheken. Ook op de website van de Stichting Anticonceptie Nederland vind je een dergelijk overzicht en nog veel meer informatie over het gebruik van anticonceptiemiddelen.

Natuurlijk kun je ook een afspraak maken met je arts of een telefonisch consult aanvragen. Die kan jou informatie geven die het beste bij jou specifieke situatie past.
?

Leave a Reply