Blog

Alternatieven voor de pil

0

De pil is in Nederland het meest gebruikte anticonceptiepil En over de hele wereld gebruiken miljoenen vrouwen een vorm van orale contraceptie. Maar misschien heb je geen zin in het slikken van een dergelijke pil. Bijvoorbeeld omdat je hem kan vergeten of omdat er medische redenen zijn waardoor je de pil niet kunt slikken. Natuurlijk kun je dan altijd een condoom gebruiken als je seks hebt met je partner, sovaldi maar ook dat is niet ideaal. Gelukkig zijn er alternatieven voor de anticonceptiepil. Onder andere de Evra pleister, shop de spiraal, unhealthy de Nuva ring en de prikpil zijn prima voorbehoedsmiddelen.

De Pleisterpil

Één van de gemakkelijkste en meest toegankelijke alternatieven voor de traditionele pil is de Evra pleisterpil. De naam zegt het eigenlijk al, dit anticonceptiemiddel is een pleister die je op de huid moet plakken. De werkzame stoffen worden door je huid aan je bloedbaan doorgegeven. De Evra pleisterpil hoeft maar één keer per week vervangen te worden.

Wat betreft de werking verschilt de Evra pleister niet veel van de reguliere anticonceptiepil. De pleister bevat een oestrogene en een progestagene stof, ethinylestradiol en norelgestromin, die je lichaam ervan overtuigen al zwanger te zijn. Hierdoor wordt een eisprong voorkomen, is de baarmoederwand minder geschikt voor het innestelen van een bevruchte eicel en zal het cervixslijm verdikken. Door deze laatste werking zullen spermacellen veel minder gemakkelijk tot de baarmoeder kunnen doordringen.

De Evra pleister werkt ook als je hebt overgegeven of last hebt van diarree. Je mag de pleisterpil overal plakken, behalve op je bovenbenen of je borsten. Het vetweefsel is hier zo dik, dat de werkzame stoffen maar moeilijk in je bloed terecht kunnen komen. Uiteraard kun je met de pleisterpil gewoon douchen of zwemmen.

De spiraal / het spiraaltje

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de hormoonspiraal, maar weten eigenlijk niet goed wat het is. De Mirena spiraal, zoals het eigenlijk heet, is een T-vormige kunststof voorwerpje dat door een arts in de baarmoeder wordt aangebracht. Anders dan de meeste anticonceptiepillen, maakt de Mirena spiraal slechts gebruik van een progestageen hormoon, levongestrel. De eisprong wordt hierdoor niet afgeremd, maar de baarmoederwand en het cervixslijm reageren hier wel op. Ook is de aanwezigheid van een vreemd voorwerp een hindernis voor de baarmoeder om zich voor te bereiden op een zwangerschap.

Het inbrengen van een hormoonspiraal kan als enigszins beangstigend worden ervaren. Het is immers een operatie, ook al zal deze in de praktijk maar een aantal minuten duren. Hoewel het inbrengen over het algemeen geen pijn doet, kan je er voor kiezen om een verdoving te gebruiken.

Anticonceptiering / Nuvaring

Een andere vorm van anticonceptie is de Nuvaring. Deze anticonceptiering werkt, net als reguliere anticonceptiepillen, door een progestageen en een oestrogeen hormoon. De effecten zijn dus hetzelfde als die van een normale pil of de hierboven beschreven pleisterpil. Het is een flexibel ringetje, dat je zelf in je vagina inbrengt. Je kunt dus zelf bepalen of je hem prettig vindt zitten. Zo niet, dan breng je hem iets hoger in. De meeste vrouwen voelen de Nuvaring tijdens het gebruik niet zitten. Ook partners voelen hem meestal niet. Als ze hem toch voelen, vinden ze dit meestal geen enkel bezwaar.

De prikpil

Ook de prikpil is een goed alternatief voor een normale pil. Hij werkt net zo goed tegen zwangerschap als andere vormen van anticonceptie, maar je hoeft er maar eens in de drie maanden aan te denken. De prikpil is een injectie met een progestagene stof, waardoor de werking vergelijkbaar is met die van het spiraaltje. De meeste vrouwen die de prikpil gebruiken menstrueren minderen, wat door velen als een zegen wordt ervaren.

Er is echter ook een nadeel aan het gebruik van de prikpil. Wil je na het gebruik van de prikpil zwanger worden, dan duurt het tot wel vijftien maanden voordat je normale menstruatiecyclus terug is. Ook kan er bij sommige vrouwen sprake zijn van een gewichtstoename.

Een alternatief, of toch de gewone pil?

De grootste aantrekkingskracht van deze alternatieven is wel dat je er niet zo vaak aan hoeft te denken als bij een reguliere pil. Ben je vergeetachtig dan kan dat een uitkomst zijn. Tegelijkertijd zijn vooral de prikpil en de Mirena spiraal ingrijpend. Waar je bij de eerste lange tijd niet zwanger kunt worden na gebruik, moet je voor de tweede (slechts kort) de operatietafel op. Bespreek daarom van tevoren goed met je arts wat voor jou de meest geschikte oplossing is.

Leave a Reply